Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast
Aanmelden Nieuwsbrief

Prive Gids Istanbul - Turks home | sitemap | contact   

Nederlandstalige Gids in Istanbul!

Met een "Nederlandstalige gids", haal je veel meer uit je bezoek aan Istanbul. Ontdek samen met onze gids deze wereldstad en geniet van het ander Istanbul ! Ervaar een fantastische Istanbulbeleving samen met Prive Gids Istanbul !
Handige info & Istanbul tips

Alarmnummers
Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Turkije geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Brandweer: 110
Politie: 155


Moskeebezoek

Wil je graag de Blauwe Moskee of een van de vele andere moskeeen in Istanbul bezoeken? Respecteer de volgende wensen voor je een moskee binnenstapt. De moskeeen zijn overdag geopend voor publiek. Bidsessies, genaamd 'Namaz', duren 30 tot 40 minuten en vinden 5x per dag plaats. Er wordt afgeraden een moskee op vrijdagmiddag te bezoeken. De Blauwe Moskee voor de middag. Vrijdag is de heiligste dag en vindt het vrijdagmiddaggebed plaats onder leiding van een Imam. Draag gepaste kleding als je een moskee wilt bezoeken. Vrouwen mogen niet met blote armen, benen en schouders een moskee betreden. Tevens moeten zij een sjaaltje om hun hoofd dragen om hun haar en hun blote schouders te bedekken. Mannen mogen ook geen korte broek aan. Voor je de moskee betreedt, moet je je schoenen uittrekken. Meestal vindt U bij de grote moskeeen zakjes zodat U uw schoenen in de zakjes kunt stoppen en mee kunt nemen. Tijdens de gebedsuren (5x per dag) zijn sommige moskeeen gesloten voor personen die geen Islamiet zijn (Waaronder ook de Blauwe Moskee).

Rookverbod

Op 3 januari 2008 is in Turkije (na het rookverbod op de werkvloer) het rookverbod voor de Turkse horeca ingegaan. Ook is roken verboden in sportstadions, en in de tuinen van moskeeen en ziekenhuizen.


 

 

 Gehandicapten
Toerisme omvat een groot deel van de inkomsten in Turkije. Daarom heeft de Turkse overheid besloten dat er flink geinvesteerd moet worden in de rolstoelvriendelijkheid van de stad. Momenteel zijn de voorzieningen voor rolstoelgebruikers schaars. Veel gebouwen hebben wel hellingen, zodat deze toegankelijk zijn. Houdt er ook rekening mee dat Istanbul op heuvelen gebouwd is, dus dat begeleiding gewenst is.

De luchthaven is goed toegankelijk voor gehandicapten. De liften en toiletten zijn aangepast en er zijn rolstoelhellingen aangebracht. Voor mensen die slecht ter been zijn, bevinden zich na de paspoortcontrole elektrocars om naar de ver gelegen gates te rijden.


 Gezondheid
Het kraanwater in Turkije wordt erg goed gereinigd met chloor en kan daarom een vieze bijsmaak hebben. Het kan echter geen kwaad om dit water te drinken. Flessenwater is echter voor zeer weinig geld in kiosken, gewoon op straat en bij supermarkten verkrijgbaar. Er zijn geen vaccinaties nodig voor een bezoekje aan Istanbul.


 Klimaat
Istanbul kent de koelere variant van het Middellandse Zeeklimaat. De lente is kort, de zomer kent behoorlijk warme temperaturen, de herfst duurt lang en kent nog aangename temperaturen met een heldere blauwe lucht en de winters zijn net als de Nederlandse: koud en nat. Het sneeuwt soms in de winter ook. De populairste periode om naar Istanbul te gaan is vanaf mei tot midden november. De maanden april,mei en september, oktober zijn ideaal om de stad te bezoeken. In juli en augustus is het een stuk rustiger en bovendien zijn de temperaturen dan ook hoger. 


Openingstijden
Winkels en bazaars in Istanbul zijn meestal geopend van maandag tot en met zondag van 09:30 tot 22:00. De grote winkelketen, winkelcentra en winkels rond de hoofdstraten zijn echter gewoon 7 dagen per week geopend tusssen 10.00 - 22:00.
Hagia Sophia Museum is gesloten op maandag
Dolmabahce Paleis Museum is gesloten op maandag en donderdag.
Topkapi Paleis Museum en Harem is gesloten op dinsdag
Grote Bazaar is geloten op zondag
Kruidenbazaar (Egyptische Bazaar), Arasta Bazaar, Basilica Cisterne museum zijn 7 dagen per week open


 

Paspoort & Visum
Inwoners van Nederland hebben een visum nodig om Turkije te bezoeken. Een visum kan online worden aangeschaft en kost 15,-. Het visum is 90 dagen geldig. Je kunt naar Turkije zowel met een ID-kaart als een paspoort reizen.
Men kan ook online een visum kopen, klik ; http://www.privegidsistanbul.nl/nieuwsmeer_4_turkse-visum-kan-nu-via-internet-gekocht-worden.html



Tijdzone
GMT +2 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt GMT +3. In Istanbul is het dus altijd een uur later als in Nederland en Belgie (zomertijd). LET OP !! Met wintertijd is het verschil slechts 2 uur!


Valuta & Pinnen in Istanbul
In Turkije wordt betaald met de Turkse Lira (TL), die verkrijgbaar is in briefjes van 5, 10, 20, 50, 100 en 200. De meeste winkels en restaurants accepteren creditcards, let er goed op of dit staat aangeven op de winkel/restaurant. (met een sticker op het raam) Geldautomaten zijn bijna overal wel te vinden en hebben vaak een optie zodat de instructies ook in het Engels te lezen zijn. Bij sommige pinautomaten kan men ook Euro's pinnen.
Let op ! De pingrens per dag per pinpas is meestal 1000 of 1500 Turkse Lira dus ca.  € 250.- per dag.

Koers

1 € is ca. 3,90 Turkse Lira (mei 2017)



Vervoer

Reizen naar Istanbul

Per vliegtuig
De oudste luchthaven van Istanbul heet Ataturk International Airport, vernoemd naar de grondlegger van het moderne Turkije: Mustafa Kemal Ataturk. Deze luchthaven ligt zo'n 25 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Istanbul. Er is nog een andere internationale luchthaven, Sabiha Gokcen International Airport. Deze luchthaven ligt aan de Aziatische kant van de stad, en is zo'n 70 kilometer van het centrum verwijderd. Reistijd naar Sultanahmet / Taksim tussen de 60 en 120 minuten (hangt aan de tijd van de dag, spits.

 


Verplaatsen binnen het centrum

Openbaar Vervoer

Met het openbaar vervoer in Istanbul kun je alle kanten op. Er kan gebruik gemaakt worden van de metro, trams, funliculars, de grootste bussenvloot ter wereld, treinen en natuurlijk ferry's om de Bosphorus zeestraat over te steken. Niet de missen is de oude tram die in het voetgangersgebied Istiklal Caddesi en Kadikoy rijdt. Men kan sinds een paar jaar met de metrotunnel onder de Bosphorus zeestraat, van Europa naar Azie met metro onder de zee reizen. Ook sinds kort kan met men de auto of met de taxi tussen 2 contitenten onder de zee van Marmara reizen, slechts binnen enkele minuten steek je over.

Men kan een Istanbulkaart kopen die met credits werkt. Je moet deze opladen bij kiosken waar men Akbil (credits) verkoopt, of bij Akbil oplaadautomaten.

Dolmus

Naast normale gemeente bussen, zijn er ook Dolmus busjes. Iedereen die weleens in Turkije op vakantie is geweest, kent deze waarschijnlijk wel. Deze busjes zijn geel, rijden tussen wat punten van de stad. De bestemming van het busje is vaak te lezen op een bordje in het voorruit.


 

Alle rechten voorbehouden 2016 | Home | Adverteren�| Disclaimer

TURSAB Nr : 8259
LA SEMiRA Turizm Seyahat Acentasi

Licenced Travel Agency