Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast
Aanmelden Nieuwsbrief

Prive Gids Istanbul - Turks home | sitemap | contact   

Nederlandstalige Gids in Istanbul!

Met een "Nederlandstalige gids", haal je veel meer uit je bezoek aan Istanbul. Ontdek samen met onze gids deze wereldstad en geniet van het ander Istanbul ! Ervaar een fantastische Istanbulbeleving samen met Prive Gids Istanbul !
Nieuws (6)
JUN
 06
 2013
Betogers boeken reis naar Istanbul
 Geen reacties  600 keer gelezen

Nederlandse toeristen mijden Turkse stad juist

in: AD

Door Marc Guillet en Tosca de Jong

Istanbul/Utrecht

Vooral Turkse Nederlanders die zich bij de betogers willen voegen, boeken nu reizen naar Istanbul. Toeristen zijn kopschuw om een stedentrip te maken. Vooral degenen die al geboekt hebben, maken zich zorgen.

De Turkse premier Erdogan herhaalde gisteren nog maar eens dat hij niet van plan is toe te geven aan de eisen van de tienduizenden demonstranten die de stad Istanbul nu al dagen op zijn kop zetten. En niet alleen in die stad is het onrustig.

wat vorige week begon als een protest tegen het kappen van de bomen in een parkje naast het Taksim plein, is uitgegroeid tot een protest tegen de premier, die al tien jaar regeert.

“Ik ben niet bang aangelegd, maar de protesten lijken zich als een olievlek te verspreiden”, zegt Michelle Geenen die vrijdag met haar nichtje voor vijf dagen naar de stad aan de Bosporus gaat. “Ik ken de stad niet, dus ik weet niet waar het minder veilig is. En het kan escaleren. Misschien gaan de demonstranten hun woede tegen de premier wel op toeristen projecteren”.

Verzekering

Ook Marianne Halmans uit Limburg aarzelt. “Wel of niet, that’s the question”, zegt ze. In 2010 ging ze voor de eerste keer naar de stad. Die ervaring noemt ze ‘fantastisch’. Binnen enkele dagen gaat ze met haar man en haar zoon terug. “Ik wil geen risico lopen. Die demonstraties zijn op zich goed, maar niet als wij er zijn.” Haar annuleringsverzekering keert niet uit en hun hotel en vlucht zijn al geboekt. Ze logeren vlakbij de Galatatoren, in de wijk waar ook het Taksimplein ligt. “We verheugen ons er vreselijk op. Dus niet kunnen gaan zou jammer zijn. Maar safety first, niet waar?” Ze houdt voor de zekerheid het nieuws uit Istanbul extra scherp in de gaten.

De Nederlands-talige gids Semra Özbek Akgöl maakt zich zorgen over de berichtgeving in de media die toeristen afschrikt. “In de wijken met de bekendste attracties is er niets aan de hand en is het veilig”, zegt ze. “Ook in de beroemde winkelstraat Istiklal”. Gisteren deelde ze foto’s op Twitter om te laten zien dat er aan de oever van de Gouden Hoorn en in de Kalverstraat van Istanbul niets te merken is van de protesten elders. De buurt van het Dolmabahce paleis wordt wel afgeraden, omdat daar het kantoor van premier Erdogan is waar de afgelopen dagen rellen waren.

Maar waar veel toeristen zich laten afschrikken door de gewelddadige protesten, worden anderen er juist door aangetrokken. De 30-jarige Pelin Simsek uit Utrecht vertrekt deze week naar Istanbul. Het enige wat de Turks Nederlandse meeneemt is haar spaargeld. “Ik wil ook demonstreren. Water en eten kopen en uitdelen. Gewonden helpen. Ik ben blij dat ik als verpleegkundige iets kan doen.”

photo(8)

Toen Pelin 17 jaar was kwam zij naar Nederland. Pelin heeft heimwee naar Turkije. Zeker tijdens deze dagen is het voor haar moeilijk om alles van een afstand te volgen. “Ik wil mijn volk steunen. Mijn vrienden zijn in Izmir gewond geraakt nadat ze door een waterkanon de zee in werden gespoten. Anderen werden uren lang door de politie geslagen. “Toen een vriend van mij aan een agent vroeg waarom hij werd geslagen, kreeg hij te horen dat dit het bevel was van Erdogan. dit is vreselijk. Dit kan niet langer”.

Werkvloer

De verdeeldheid over de voortgaande protesten in Turkije leidt ook tot spanningen op de werkvloer, zo heeft de Turks-Nederlandse accountant Suat Adigüzel (30) gemerkt. “Emoties lopen hoog op onder collega’s wanneer we het over het verzet tegen premier Erdogan hebben”. Hij is vrijdagavond na zijn werk met zijn vrouw bewust naar het Taksimplein gegaan om zijn solidariteit te tonen met de betogers die het aftreden van de islamitische AKP regering eisen. “Terwijl we er alleen maar stonden bleef de oproerpolitie gasbommen op ons afschieten. Zelfs vanuit een helikopter werd er traangas naar ons gegooid.”

Erdogan riep de Turken gisteren op zich niet te laten opstoken door wat hij ‘extremistische elementen’ noemde. Hij wijst er op dat zijn Partij voor Gerechtigheiden Ontwikkeling (AKP) drie verkiezingen achtereen haar aanhang heeft zien toenemen en het volk achter zich heeft.

President Abdullah Gül, ook AKP-lid, nam afstand van Erdogans uitlatingen. Hij zei dat democratie meer is dan verkiezingen en dat de Turken leven in een open maatschappij waarin mensen uiteenlopende meningen kunnen uiten. “Als dat maar met respect gebeurt”.

 

 

Facebook Twitter Google LinkedIn Myspace
 Terug


Reacties

Geen reactie gevonden.


Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :

Alle rechten voorbehouden 2016 | Home | Adverteren�| Disclaimer

TURSAB Nr : 8259
LA SEMiRA Turizm Seyahat Acentasi

Licenced Travel Agency